nederlandsenglish
Expeditie Botswana en Victoria Falls – vanaf14 dagen

Dit is een wat langere expeditie naar de ware betekenis van het woord. Het is een reis door de grote reservaten van Botswana, zoals je je een reis door Afrika voorstelt. De expeditie begint in Alkmaar of Johannesburg om van daaruit naar Botswana te vertrekken. Een auto met gids voert het konvooi aan en tijdens deze tocht is kamperen op een aantal locaties onvermijdelijk. Gewoon omdat er niets anders is. Je Land Rover is voor een dergelijke expeditie uitgerust, met onder meer een daktent, dubbele accu, lange afstand tank, water tanks, verhoogde luchtinlaat en kampeergerei. Alle auto's zijn bovendien uitgerust met radioapparatuur waarmee ook over iets langere afstanden onderling kan worden gecommuniceerd.
De eerste twee dagen zijn lang en moet een relatief grote afstand worden overbrugd. Het is echter hoofdzakelijk asfalt waardoor zo'n 500 kilometer kan worden afgelegd inclusief een potentieel langdurende grensovergang. Daarna worden de afstanden veel korter zodat er ruim tijd is om van de natuur te genieten. De eerste dag gaat naar Khama Neushoorn reservaat zo'n 250 kilometer ten noorden van Gabarone. Hier wordt de nacht doorgebracht. De volgende dag naar de Mkgadigadi Pans die ofwel via Kubu island worden doorkruist of langs de zuidkant gerond worden via Rakops. Prachtige natuur en eindeloze vergezichten.

Neem een paar dagen de tijd om van de omgeving te genieten en rijdt op je gemakje naar Maun, de 'hoofdstad' van de Okavango Delta. Een vlucht over de delta is een absolute 'must'. Adembenemend en iets waar je je leven lang aan zult denken. Nadat we Maun achterlaten ga je via het Moremi reservaat de delta in. Je kampeert in Xakanaka of Third Bridge aan een van de kanalen van de Delta. Echte wildernis, waarbij je goede kans hebt dat olifanten, hyena's en ander wild 's nachts door je kampsite scharrelen. Mokoro of meer comfortabele motorboot trips de delta in, game drives, sterren en kampvuren.
Via Savuti en het Chobe reservaat kom je in Kasane, het kleine stadje op het vierlandenpunt tussen Namibië, Zambia, Zimbabwe en Botswana, waar de Chobe rivier samenkomt met de Zambesi. De overtocht naar Zambia is een avontuur op zich, waarna de tocht zich voortzet naar Livingstone en de Victoria Falls.
Een paar dagen relaxen bij de watervallen, genieten van het spectaculaire gezicht en wellicht een bungeejump van de brug naar Zimbabwe over de Zambesi. Na een paar dagen wordt de terugtocht ingezet via Nata en Francistown. Optie is om nog een paar dagen door te brengen in Tuli block voordat de definitieve terugtocht naar Zuid Afrika en Alkmaar een feit is.

Accommodatie – kamperen, guesthouses, lodges en hotels
Available – maart tot en met november. Sommige stukken kunnen in verband met regenval via andere routes worden uitgevoerd